Gratis bankrekening openen Nederland

gratis bankrekening openen nederland

Bankrekeningen worden steeds duurder. Je moet al gauw denken aan € 40 per jaar voor een eenvoudige bankrekening. Dat komt omdat bankiers steeds minder verdienen aan het spaargeld. De rente is immers negatief bij de Europese Centrale Bank. Dat betekent dat spaarders die eerst graag werden binnengehaald, nu opeens een stuk minder welkom zijn. Maar je hebt toch een bankrekening nodig om betalingen te kunnen doen. Daarom loont het de moeite om even te shoppen en te kijken welke bankrekening het beste bij je past. Gebruik je je bankrekening weinig, dan is het het handigste om te kiezen voor een meer voordelige bankrekening. ING geeft korting als je geen contant geld meer opneemt, omdat contant geld veel kosten met zich meebrengt voor de bank en te weinig oplevert.

Banken uit armere EU-landen erg blij met spaargeld

Het zijn vaak buitenlandse banken, die gratis bankrekeningen aanbieden omdat er in Zuid-Europese landen vaak een tekort is aan kapitaal. Zij hoeven het geld niet weg te zetten op een rekening van de Europese Centrale Bank, maar kunnen het uitlenen aan lokale ondernemers en particulieren in hun eigen land. Daar liggen de rentepercentages voor leningen vaak erg hoog, wat dit een winstgevend verdienmodel maakt voor deze banken. Dit levert zelfs zoveel op, dat ze eenvoudige bancaire diensten als bankpasje en zelfs een bescheiden rente kunnen betalen.

gratis bankrekening openen nederland

Europese depositogarantiestelsel

Ook deze banken vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Dat wil zeggen dat de eerste € 100.000 op de rekening bij een van deze banken gegarandeerd is. Voorwaarde is wel dat de bank een bank uit een EU-land is. In principe maakt het niet uit in welk EU-land je je geld geparkeerd hebt. In alle landen die lid zijn van de Europese Unie valt geld onder de TU depositogarantiestelsel. Dus krijg je gegarandeerd tot een bedrag van € 100.000 terug als je spaargeld verloren gaat. Bedenk wel dat dit dan wordt verrekend met geleend geld, bijvoorbeeld een hypotheek, als je die bij dezelfde bank hebt lopen. Dus daarom is het slimmer om je hypotheek bij een andere bank af te sluiten dan je spaargeld.

Kijk uit,Turkije is geen lid van de EU

Het depositogarantiestelsel geldt bijvoorbeeld niet voor een Turkse bank. Als een Turkse bank failliet gaat, dan garandeert de Turkse staat je spaargeld tot 100.000 Turkse lira, wat minder dan € 8000 is. Dus daar kan je beter niet je geld parkeren. Daarom kan je in principe ook heel goed bij een bank uit een ander EU-land een gratis rekening krijgen.

Wil je meer weten over welke banken gratis bankrekening openen (Nederland) aanbieden? Bij Bankr lees je er alles over!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *