Als huisartsenpraktijk innoveren? Koop de juiste applicaties en verleen zorg online!

innovatie in de zorg

Er zijn verschillende duidelijke redenen waarom de zorgsector de laatste jaren hevig is gedwongen om innovaties door te voeren. Aan de ene kant is er natuurlijk het grote personeelstekort dat in talrijke deelgebieden van de zorgsector heerst. Dit tekort veroorzaakt een extra grote drang om zo efficiënt mogelijk te werken, zodat medewerkers toch nog een beetje ontlast worden én zodat patiënten toch die zorg krijgen die ze wensen en die ze, laten we wel wezen, verdienen. Anderzijds is innovatie in de zorg nodig om potentieel onveilige situaties met betrekking tot het coronavirus te voorkomen. 

Als je als huisartsenpraktijk zijnde belangstelling hebt in innovatie en winst aan efficiëntie, lees dan zeker even verder. Hieronder lees je namelijk eerst waarom bijvoorbeeld online zorg (misschien wel de belangrijkste uiting van innovatie in de zorg) zo gunstig kan uitpakken. Vervolgens verstrekken we tips omtrent het aanschaffen van software die nodig zijn om je ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken.

Online consults van de huisarts: gunstig voor zowel verlener als afnemer van zorg

Zoals gezegd vormen online consults van de huisarts (en ook andere medisch specialisten) wellicht de belangrijkste verschijningsvorm van innovatieve zorgverlening. Dit omdat het ‘bezoeken’ van een online huisarts bij veel patiënten in heel goede aarde valt. Een patiënt hoeft door een videogesprek met de huisarts te voeren namelijk niet de deur uit, iets dat natuurlijk extra prettig is als je ziek bent. Bovendien verspilt een patiënt geen tijd aan reizen en geen geld aan brandstof of het openbaar vervoer. Ook is het gunstig dat ze dankzij online consults minder kans hebben het coronavirus op te lopen of te verspreiden.

Ook voor aanbieders van huisartsenzorg zijn videogesprekken gunstig. Deze gesprekken zijn hoe dan ook minder belastend dan consults waarbij een patiënt in de praktijk verschijnt. Ook het eventueel oplopen en/of verspreiden van het coronavirus speelt vanzelfsprekend een rol. Vergeet hierbij ook niet dat een huisarts al snel in quarantaine moet, soms zelfs als deze (nog) niet besmet is. Eventuele uitval levert uiteraard veel ongemakken op in een sector die toch al geplaagd wordt door tekort aan menskracht. 

innovatie in de zorg

Waarop te letten bij het aanschaffen van innovatieve software?

Als je als huisartsenpraktijk (of andere zorgverlenende instantie) hebt besloten dat je wilt gaan innoveren, bijvoorbeeld om je huisartsenzorg ook deels online te kunnen gaan aanbieden door middel van videogesprekken, dan zul je daar je organisatie goed op moeten inrichten. Hierbij is het met name van essentieel belang om de juiste software in handen te krijgen. Computerprogramma’s die overzichtelijk in elkaar steken en makkelijk te bedienen zijn leveren namelijk extra comfort en tijdswinst op voor zorgverleners en hun assistenten. Daarentegen is matige software juist een extra reden tot irritatie en tijdverlies, iets dat je in deze bijzonder hectische sector uiteraard absoluut niet kunt gebruiken.

Aan te raden is om een software aanbieder te zoeken die aantoonbare (en positieve) ervaring heeft in het leveren van softwarepakketten aan zorginstellingen. Hierbij kan het niet anders dan dat deze aanbieder applicaties levert op basis waarvan je kunt telefoneren terwijl je dit met je computer aanstuurt, waarmee je rimpelloze videogesprekken kunt voeren met klanten en waarmee patiëntgegevens razend eenvoudig inzichtelijk en deelbaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *